Alternativa uppvärmningskomplement

Allt eftersom att elpriserna stiger har alternativa uppvärmningslösningar blivit mer och mer populärt. Oftast kommer detta i form av någon typ av komplement till den vanliga uppvärmningen, men vad behöver man tänka på när man gör valet?

läsa en bok vid kaminen

 

Idag finns det väldigt många alternativ på marknaden när man är ute efter en alternativ värmelösning. Vissa är högteknologiska värmepumpar som ökar effektiviteten så att du får ut mer av strömmen du lägger på uppvärmningen, andra tar inspiration från förr.

Eldning

Den klassiska öppna spisen är sedan länge ignorerad som uppvärmningshjälp då den till och med ofta kyler ner resten av huset. Detta för att luften i den dras från omgivningen, värms upp och stiger sedan rakt upp ut ur skorstenen. Detta gör att det måste fyllas på med kall luft utifrån. Man eldar alltså bokstavligt talat för kråkorna.

Som tur var finns det bättre alternativ även om man väljer att elda med ved. Moderna braskaminer är otroligt effektiva och kan inte jämföras med den öppna spisen. Detta betyder inte att du förlorar mysighetskänslan. En braskamin har fortfarande fönster in till elden och ger dig de mysiga dansande flammorna samt den sprakande veden som du önskar dig.

Om man redan har ett hus med öppen spis så kan det lätt kännas dumt att behöva installera en braskamin när man redan har färdig skorsten och en plats som är brandsäkerhetsanspassad. Till allas glädje finns det dock en lösning även där, den kallas kassett. En kassett som normalt är gjord av gjutjärn eller stålplåt är förenklat en insats till din gamla öppna spis. Den ger dig kaminens effektivitet tillsammans med den öppna spisens mysfaktor. Precis som med braskaminer så kan kassetternas designer skilja sig mycket från varandra. Ett bra tips är att kolla in vilka alternativ som finns och sedan utifrån det välja det som passar bäst både gällande stil och storlek.

Värmepumpar

Idag är det överlägset vanligaste uppvärmningskomplementet av värmepumpstyp luftvärmepumpen. Detta huvudsakligen för att den är förhållandevis billig, lättinstallerad och ger fortfarande stora besparingar i förhållande till direktverkande el. I slutändan så är du fortfarande fast vid det elpriset som råder så det kan inte ses som en lika bra lösning som alternativa energikällor som ved.

Solfångare

Solenergi är något som är hyfsat nytt och kanske inte så vanligt, men det kommer mer och mer. Ekonomiskt blir det när du betalat för själva anläggningen då får du gratis förnybar energi så länge solen lyser. Det går att koppla solfångaren direkt till ditt elnät och en varmvattenberedare, har du vattenburen värme så är en ackumulatortank att föredra som kopplas ihop med husets värmesystem.

Vad du bör tänka på är att kolla upp med din kommun om det krävs bygglov för att sätta upp solfångare och framförallt planera noga var du ska placera så att du får ut mest av dina solfångare.