Brandsäkerheten i hemmet

I hemmet finns det flera saker man måste se över för att känna sig säker. Har man endast haft hyresrätt kan det vara lätt att glömma vissa säkerhetsdetaljer när man får sin första egna bostad. Den här artikeln kanske blir en bra påminnelse.

fire_159018080

Brandsläckare

Varje hem ska ha åtminstone en brandsläckare och den ska vara nära till hands. Ställ inte in den i garderoben eller nere i källaren. Ha den nära de större brandriskerna i hemmet såsom i köket eller rummet med braskamin. Brandsläckarna finns i olika storlekar och har man flera våningar eller väldigt stort hus, kan man behöva två. Det finns till och med mindre varianter som passar att ha i bilen.

Tänk över dessa saker innan du bestämmer dig för vilken typ du ska köpa: 

  • Släckeffekt – köp kvalité
  • Vad släcker den – det finns brandsläckare för vätskor, fibrösa material och gaser.
  • Ska det vara skum, pulver eller kolsyra? De har alla sina för- och nackdelar.

Brandvarnare

En annan del man måste sköta själv i sitt hem är brandvarnaren. Den ska bytas ut efter 8 år och testas gärna två gånger om året. Man måste se till att batteriet fortfarande fungerar eller om de behöver bytas ut. Det finns numera brandvarnare som håller i över ett och ett halvt år på endast ett par batterier. Dock ska man komma ihåg att testa dem för det kan fortfarande uppstå problem.

Man kan även testa hur bra den tar upp partiklar i luften men man ska inte göra detta för ofta eftersom det kan täppa igen och försämra filtren inuti brandvarnaren.

fire alarm_285951224