Dekorera med elen

Det finns vissa delar av en renovering eller inredning som man inte tänker på. En punkt som många glömmer att lägga nån tanke vid, är elen.

El behöver inte bara vara en nödvändighet för det moderna livet. Det kan också vara en del i inredningen. Titta bara på utbudet på nätet där det finns gott om snygga eldetaljer till ditt hem.

Många har i dag innanförliggande elen som finns i väggarna. Det enda som syns är strömbrytare och väggkontakter. Och i majoriteten av de moderna hemmet har vanliga fyrkantiga brytare och kontakter. Men det behöver inte vara så ordinärt och tråkigt! Det finns mer designade alternativ att välja mellan. Du kan också bara byta färg på kontakten. Svarta uttag är trendigt och får det att se ut som en inredningsdetalj istället för ett nödvändigt ont.

Om du bor i ett äldre hus kan elen vara utanpåliggande istället. Kabeln kallas för ”kulo” och förr i tiden var alla kablar utanpåliggande eftersom elektriciteten kom efter husen. För en del är kablarna fula och sticker i ögonen. Men för dem som älskar gamla hus och hos byggnadsvårdare är vackert dragna kuloledningar en fröjd för ögat. Om du vill dölja dina kablar kan du måla dem tillsammans med väggen eller tapetsera över dem, men det kan vara svårt att få snyggt. Istället gäller det att tänka om och acceptera kablarna som en del av husets charm och bevis på åldern.

Titta även på dina andra elprylar och se vilka som kan bli inredningsdetaljer. Kanske är det dags för en ny, mer designad ringklocka i hallen? Eller så kan du köpa vackra takkoppar som döljer taklampans sladd. Släng de plastiga takkopparna som följer med lampan och skaffa en i skinande metall så hela lampan är en fröjd för ögat!