El i hemmet

Det finns både stora och små sätt att minska på elförbrukningen i ett hem för att på så sätt både minska påverkan på miljön och få ner kostnaden för elen. Även de små förändringarna ger nämligen stor skillnad i längden.

Om samtliga lampor i en normalvilla byttes ut från klassiska glödlampor till lågenergilampor minskar exempelvis förbrukningen med i genomsnitt 10%. Eftersom glödlampor inte säljs mer är detta en förändring som svensken kommer att genomföra sakta men säkert oavsett om man vill det eller inte. Men då det blir en kostnadsbesparing är det nog inte många som klagar över att de gamla lamporna fasas ut från marknaden.

Men det handlar inte bara om att byta till snålare alternativ. Det handlar lika mycket om att släcka i rum där man inte är och att stänga av apparater man inte använder. Motorvärmaren behöver kanske inte vara igång hela tiden med tanken att man kanske behöver använda bilen någon gång på dagen. TV:n i vardagsrummet behöver inte stå på stand-by under tiden man är på jobbet o.s.v.

För de som har direktverkande el som uppvärmningsalternativ är det definitivt där man kan förändra elkostnaden. Att värma upp sitt hem med el kan kosta tusentals kronor varje vintermånad och de som då bara kan minska denna kostnad med 10% gör en stor ekonomiskt vinning.

Det första man bör fundera över är om det finns andra uppvärmningsalternativ. Det kan handla om allt från att installera bergvärme till att sätta in en braskamin. Av dessa två är bergvärme mycket dyrt att installera men ger därefter väldigt billig driftskostnad. Däremot kommer man ändå att behöva komplettera med värme från elsystemet. Braskaminen är betydligt billigare gällande installationskostnad men kräver manuellt underhåll. Fördelen med braskaminen är att den kan värma upp en hel villa om värmen tas om hand om på ett effektivt sätt.

Det andra steget man bör fundera på är om man kan bevara värmen bättre i huset. Det betyder att täta allt för stora energiläckor, byta fönster eller tilläggsisolera.

Oavsett vilken väg man väljer är det stora investeringar som behöver göras för att få ner värmekostnaden för de som har direktverkande el. Men samtidigt tjänar man in detta i längden.