Fixa en snygg uteplats

Ett hus med trädgård förtjänar att ha en bra uteplats. Här tittar vi lite närmare på vad man ska tänka på när man ställer i ordning en sådan.

Placeringen är det absolut första man måste tackla. Uteplatsen används ju ofta när det är varmt och soligt ute. Och har man som mål att få så mycket sol som möjligt måste man ju placera uteplatsen där man får många soltimmar. Titta på hur skuggor från träd och eventuella byggnader faller på tomten och försök räkna ut var den bästa platsen då skulle vara.

Underlaget är nästa val man nog behöver göra. Visst går det att ställa ut allt direkt på gräset, men vill man skapa en riktig uteplats är det ofta snyggare att ett ordentligt underlag. Här kan man välja mellan att bygga ett trädäck, lägga stenplattor eller grus. Alla dessa har sina fördelar och beroende på vilken stil det är man vill satsa på kanske en passar bättre än de andra. Det kan ju dock sägas att det är mest arbete att bygga ett trädäck.

Med tanke just på stilen kan det vara bra att välja ut vilka utemöbler man ska ha redan innan underlaget om man vill matcha dessa på ett sätt eller annat. När det kommer till utemöbler vill man ju ha något slittåligt och snyggt. Av denna anledning är det många som satsar på utemöbler i teak. De kanske kostar lite mer än många andra material men de är också perfekt lämpade uteplatsen.

Börja även tänka tidigt på hur uteplatsen ska dekoreras utöver det. Vill man exempelvis ha mycket blommor och växter kan det vara en bra idé att införskaffa några rejäla krukor man kan plantera i. Eller kanske man vill sätta upp ett ribbverk och fästa klätterväxter på det? Låt fantasin flöda och skapa den uteplats som passar din smak bäst!