Fixa till altanen

Altanen är en del av huset som får både utom- och inomhusbehandlingar. För att detta utrymme ska må bra och hållas fint gäller det att man lägger ned lite tid och energi på underhållet emellanåt.

Många altaner byggs med trädäck och här gäller det då att behandla träet för minska fuktupptagningen och därmed även sprickbildningen. Behandlingen håller längre och minskar risken för angrepp från alger och mögel om det är friskt och rent innan man påbörjar den. Satsa därför på att rengöra det med en medel som kan ta bort gammal olja och nedbrutet trä. För att vara säker på att få ett bra resultat gäller det att skrubba ordentligt.

Detta gäller även eventuella träräcken man kan ha satt upp. Dessa brukar tyvärr inte få samma underhåll som själva trädäcket och är något som oftare behöver bytas ut av den anledningen. Sitter man själv i den sitsen kan man alltid fundera på att sätta in något som behöver mindre underhåll till att börja med.

Det gäller också att regelbundet städa altanen, speciellt om man har en inglasad och isolerad. Håller man inte ordning rent allmänt på en sådan kommer smutsen bli lika påtaglig som inomhus och det kan även börja lukta mindre angenämt där ute.

Samtidigt gäller det ju att ge eventuella möbler på altanen samma uppmärksamhet. Utemöbler kommer i många olika material och det gäller att veta hur man bäst sköter om just de möbler man har där ute. ViiVilla har en utförlig artikel om de olika materialen utemöbler kommer i och hur man bäst sköter om dem. En del kanske bara behöver tvättas medan andra även måste målas om för att se så bra ut som möjligt.