Fönsterfix inför vintern

Hösten har kommit till större delen av landet och nu börjar man redan blicka framåt mot vintern. Det är alltså dags att se över sitt hus och en av de viktigaste delarna är fönstren.

windows_340496948

Gamla fönster läcker värme och tar in kalluft, det är alltså det värsta av båda världarna. De kostar mer än de är värda i form av ökade värmekostnader. Du kan också få kallras, när kalluft läker genom fönstren rinner det ned på golvet och orsakar golvdrag. Därför brukar det alltid finnas radiatorer under fönstren.

Dagens nya fönster håller mycket bättre kvalité och har längre livslängd. Om du köper energisnåla fönster sparar du på värmekostnaderna och kan ta bort radiatorerna. Du kan också sänka temperaturen i hemmet och klarar dig med en mindre värmekälla såsom en luftvärmepump eller mindre panna.

Du kan hitta fönster med flera specialegenskaper som lämpar sig för just ditt hem. En del hindrar UV-ljus, andra är bullertåliga och vissa är extraisolerande. Bullerförminskande fönster lämpar sig bra till dem som bor nära en huvudled, mitt i stan eller möjligen granne med en industri. Extraisolerade passar i de norra breddgraderna där kylan är värre.

Det är så klart en investering att köpa nya fönster. Ska man byta ut alla i hela huset får man räkna med att ta ett banklån för att täcka kostnaden. Man kan alltid försöka värdera upp huset efteråt för att få baka in lånet i huslånet.

Förutom fönstren kan man också titta på det som finns runt fönstren. Behöver du kanske byta ut fönsterblecken så att vatten och snö rinner undan? Kanske du vill smycka huset med fönsterluckor?  I de södra delarna av Sverige är temperaturen fortfarande så pass mild att man till och med kan måla karmarna om de börjat tappa färg.

Med nya fönster och ett nytt utseende på huset kommer vintern att kännas lätt som en plätt. Så länge man får vara inomhus, det vill säga!