Golvvärme i källaren

Bor du i hus och har funderat på att installera golvvärme? Det är en både skön, behaglig och bra investering till ditt hem och det genererar skön värme, vilket är särskilt tacksamt under ruggiga och kalla vinterdagar.

Golvvärme

Golvvärme ger inte bara extra värme till fötterna, utan bidrar till en varm och jämn temperatur i hela rummet. Just källaren är allt som oftast det kallaste stället i huset, varför det kan vara lite extra bra med golvvärme där. Många har uppfattningen att golvvärme är dyrt och krångligt, men så behöver det inte alls vara – snarare tvärtom. Idag finns det riktigt bra och effektiva golvvärmesystem som passar oavsett vilken typ av värmekälla du har idag. Tack vare den effektiva uppvärmningen minskar behovet av element. Det i sin tur gör det enklare för dig att möblera.

Att skaffa golvvärme kan te sig som en dyr investering, men å andra sidan kan det bidra till att sänka dina energikostnader en aning. I det långa loppet blir det därför inte så dyrt trots allt och du får en mycket behagligare och skönare känsla i huset. Generellt sett trivs vi nämligen bättre när vi är varma om fötterna än om huvudet.

När du ska skaffa golvvärme i källaren, så tänk på att golvvärme inte löser problem med fukt. Därför måste du se till att grunden är ordentligt isolerad, för i annat fall flyttar fukten bara till ett annat rum eller upp i väggarna. De olika moderna golvvärmesystemen som finns på marknaden idag gör att golvnivån inte heller behöver höjas mer än 13 mm. Många gånger kan man dessutom lägga golvvärmen på egen hand, men om du är det minsta osäker är det alltid bäst att anlita någon som hjälper dig att utföra jobbet. På så vis kan du vara trygg med att det sköts korrekt och snabbt, utan komplikationer eller problem.

Det finns tre typer av golvvärme idag, elektrisk, vattenburen och luftburen. Den elektriska golvvärmen är den variant som kan placeras på flest ställen i en byggnad. Fördelarna med den, är framförallt att den är lättplacerad och bygger lite. Vattenburen golvvärme har länge varit det bästa alternativet rent ekonomiskt. Nackdelarna har i första hand varit att den bygger en del på höjden vid installation. Med dagens teknik har detta åtgärdats och den är inte riktigt i samma klass som den elektriska ännu, men har blivit mycket tunnare.

Den sista varianten, luftburen golvvärme, är kanske mest lämpad att installera i nybyggnationer. Detta eftersom varm luft leds genom rör, ingjutna i det underliggande betonggolvet och cirkulerar med hjälp av ett fläktsystem. Betonggolvet hjälper också till med att ackumulera värme.I ett äldre hus blir en sådan installation relativt omfattande och trotts att funktionen i slutändan blir riktigt bra, kanske funktionen inte riktigt täcker upp den slutgiltiga kostnaden.