Internet uppkoppling i hemmet

De flesta hem med tillgång till en internet uppkoppling har i dagsläget ett trådlöst nätverk. Det är bekvämt med ett trådlöst nätverk för man får tillgång till internet var man än befinner sig i hemmet. Man får också tillgång till eventuell skrivare eller annan dator på nätverket också. Man kan sitta i vilket rum som helst och arbeta, se film eller spela spel.

Nackdelen med ett trådlöst nätverk är att överförings hastigheten minskar med distansen från den trådlösa routern och att även väggar och våningsplan dämpar signalen. Man kan köpa routrar med bättre signalstyrka för att kompensera detta och det förbättrar också möjligheten att kunna sitta utomhus med tillgång till nätverket. Det finns egentligen bara ett sätt att försäkra signalstyrkan och det är genom att använda sig av fast kabel mellan olika enheter i nätverket.

Den vanligaste kabeltypen som fortfarande används i hemnätverk är cat5. Cat5 står för kategori 5 och e i cat5e står för förbättrad(enhanced). Cat5 klarar upp till 100 Mb/s medan cat5e är en kabel som klarar upp till 1 Gb/s. Vill du hitta mer information om nätverkskablar så kan du söka mer information på nätet. Det finns gott om kablar på  till exempel www.kabelbutiken.com om du vill veta mer om de olika standarderna. Även om cat5 är vanligt så rekommenderas att man använder cat 6 istället för att den har en överförings hastighet på 1 Gb/s som standard. Anledningen till detta är att cat6 har en bandbredd på 250 Hz till skillnad från cat5 som har 100 Hz bandbredd.

En kombination mellan trådlöst nätverk och fast kabel är den bästa kombinationen. Om du sitter och arbetar på en laptop eller att du vill skriva ut ett dokument så kan du utan problem använda det trådlösa nätverket. Om du däremot vill se på film eller spela ett nätverksspel med dina kompisar så är det bättre med fast kabel eftersom man får en stabilare överföring utan bandbredds förlust.