Rätt belysning i hela hemmet – solljus i alla rum

solceller sun cells_178089989

Man kanske äger fastigheter eller bor/arbetar i en stor fastighet. En sak som man kanske inte tänker på är belysningen och vilken stor roll det spelar.

En av de senaste teknologierna inom belysning erbjuds av ett företag som heter Parans. Företaget installerar solcellsfångare på taket och med deras speciella teknologi kan man leda ned solljuset till 30 våningar där varje taklampa lyser med ljus direkt från solen. Äkta solljus är mycket bättre än artificiella lampor. Med äkta solljus skapar man en mer ekologisk fastighet och solljus är dokumenterat bättre för hälsa och välbefinnande.

Bor man bara i fastigheten kan man så klart inte styra över detta, men det går alltid att fråga fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen om det är möjligt att implementera. Fördelarna övervägar oftast kostnaden, speciellt för mindre hus med färre våningar. Alternativt kan man ha ett möte med alla boende i fastigheten och höra om det är något som alla vill ha. Alternativt kan alla boende hjälpa till med kostnaden för installationen. Äger man sin lägenhet är det en bra investering som kan komma att höja värdet på bostaden.

Alternativt kan man installera solceller själv: perfekt för dem med egen villa. Du kan fästa dem på taket, ju fler du har desto mer gratis elektricitet skapar du. Det tar så klart några år innan kostnaden för inköpet och installationen har betalt av sig själv. Producerar man riktigt mycket ström kan man till och med sälja tillbaka överflödet till elbolagen. För att optimera solcellerna behöver du ha dem i söderläge och se hur många soltimmar du får på tomten. Om tomten är omringad av träd som kastar skuggor kommer solcellerna inte att fungera optimalt. Det är också svårare att tjäna igen solceller norrut där vintern är lång och mörk, midnattssolen kompenserar inte för mörkret eftersom solen är mycket svagare under dessa timmar.

Villan kan också få mer solljus genom att ha fler fönster. Takfönster är perfekt för att få in mer solljus när väggytorna inte kan omvandlas till fönster. Vindsutrymmen är perfekta för takfönster, på vinden brukar det inte finnas några fönster och snedtak gör det svårt att installera tillräckligt stora för att göra någon nytta. Fler fönster är en billigare investering än solceller man kan också öka uppvärmningskostnaderna eftersom fönster inte isolerar lika bra som en vägg.