Så sänker du dina värmekostnader

Vintern är här igen, och med det brukar priset för el och värmeförsörjning dra iväg rejält. Du som har ett energislukande hus gör därför rätt i att se över dina energisystem. Det finns nämligen flera saker du kan göra för att sänka dina värmekostnader, och genom att satsa på bättre uppvärmningskällor och smarta lösningar i huset agerar du både klimatsmart och kostnadseffektivt.

shutterstock_302066255

Det finns flera små men effektiva medel att ta till för att minska dina värmekostnader. Ett annat tips är till exempel att tänka på hur du möblerar – se till att inte ställa stora möbler framför elementen eftersom de blockerar all värme den vägen. Dra för gardiner eller dra ner persienner på natten för att öka motståndskraften mot värmeförlust. Fönster och dörrar är också vägar där värmen lätt läcker ut, så har du gamla fönster kan det vara dags för ett fönsterbyte eftersom moderna fönster är mer energieffektiva. Kontrollera också att det inte finns några glipor vid dörrarna.

För att göra stor skillnad bör du se över din uppvärmningskälla, där det finns stora pengar att spara. Till exempel är pellets ett klimatsmart bränsle som består av spån från gran och furu. Det gör att förbränningen släpper ut lika mycket koldioxid som trädet en gång tog upp från luften. Ingen försurning eller påskyndning av växthuseffekten med andra ord, och dessutom är det ett billigt sätt att värma upp huset.

Många av oss är iväg på dagarna, och är det ingen hemma finns det heller ingen poäng med att värmen står på för fullt. Dra ner värmen när huset står tomt. Särskilt golvvärme gör ingen nytta alls om ingen är hemma. Genom att tänka till lite kan du alltså på ett effektivt sätt sänka dina värmekostnader. Energimyndigheten har fler konkreta tips på hur du kan sänka din energiförbrukning ytterligare.

Och kom ihåg – istället för att höja temperaturen inomhus kan du alltid klä på dig lite extra eller använda filtar, något som också kan vara lite stämningsfullt och mysigt på vintern.