Skapa en ombonad känsla

När man vill skapa en mjukare känsla i ett rum talar man ofta om att det ska bli mer ombonat. Även om detta är vanligast i rum som sovrummet och vardagsrummet är det inte omöjligt att åstadkomma denna känsla även i kök och bardum.

Det första steget är att tänka på färgerna man använder. Varma färger är ofta att föredra i detta syfte och medan det förstärks av att använda dessa färger på väggarna är det inte ett krav. Det går minst lika bra att skapa en ombonad känsla i ett rum med vita väggar, man kommer bara behöva satsa lite extra på inredningen.

Ett av de säkraste valen för att uppnå en ombonad känsla är att satsa på rikligt med textiler. Mycket är ju sådant som man ändå använder, som mattor, gardiner och kuddar. För att då verkligen skapa denna effekt gäller det att satsa lite extra på dessa. Ett par extra kuddar, kanske en eller annan filt eller pläd i inredningen kan göra underverk. Det gör rummet varmare, du slipper kalla golv på vintern. Det tar också bort ekot i lite större rum, tyger absorberar ljudvågorna medan gipsväggar får ljudet att studsa.

Men den är inte bara de små sakerna som gör detta. Möblerna kan göra väldigt mycket bara det. Genom att hålla sig till material som textil och trä kommer man mycket lättare skapa en ombonad känsla än om man väljer material som metall och glas. Detta betyder precis som med färgerna inte att det är omöjligt att uppnå det önskade resultatet med inslag av metall och glas, bara att man måste vara lite mer uppmärksam på hur dessa passar in i inredningen och försöka bryta av dem med mjukare inslag.

Växter är också något man mer fördel kan satsa på. Blommor och bladväxter kan båda göra stor inverkan, men det är bäst att inte gå till överstyr. Växterna är menade att fungera som en del av inredningen i harmoni med resten, inte som huvuddelen av inredningen. Växter har fördelen att de renar luften från föroreningar och ger mer frisk luft till hemmet. I motsats mot vad många tror trivs inte krukväxter på fönsterbänken. Värmen från elementen och det kraftiga solljuset torkar ut jorden och bränner bladen. Majoriteten av krukväxter trivs bättre en bit in i rummet eller till och med i skugga. Vill du ha grönt i fönstret kan du använda fejkblommor eller mindre blommor och grenar från trädgården som klarar värmeväxlingarna bättre.