Städa hemmet och att göra-listan

Med ett heltidsjobb, ett hus och en familj är det inte konstigt att man aldrig hinner rensa att göra-listan. Här kommer våra bästa tips på hur kan effektivisera dina vardagssysslor.

Gör det på direkten

Den absolut största besparingen man kan göra är att göra de mer enkla sakerna så fort man ser att de behöver göras. Det kan handla om vardagliga saker så som att torka av diskbänken eller ställa in i diskmaskinen.

Det tar dessutom och fördelar sysslorna på ett bättre sätt så att man inte behöver känna någon ångest över veckostädningen.

Delegera

Om man bor ihop med en partner och barn så är det viktigt att alla tar ett lika stort ansvar för att hålla hemmet rent. Att få barnen att vilja vara delaktiga är inte alltid det enklaste men det finns sätt.

För de lite äldre barnen kan det vara extremt effektivt att låta dem tjäna in en del av sin veckopeng genom att göra sysslor hemma. Detta tar både och motiverar deras städning samt ger dem en grundläggande förståelse för ekonomi och arbetets värde.

Ta in hjälp

För att komplettera de förbättrade vardagsvanorna kan det vara smart att anlita städhjälp, något som idag har blivit väldigt vanligt och enkelt. På så sätt får du bort de där sista delarna av veckostädningen som tar mer tid än vad de upplevelsemässigt ger tillbaka. Det kan handla om till exempel damm, fönster och golvtorkning.

Städa i rätt ordning

Den bästa ordningen att städa kommer alltid att vara att börja uppifrån och sedan gå nedåt. På så sätt behöver man inte tänka på att damm eller skräp faller ned på golvet då det ändå är det som kommer att tas sist av allt. Att slippa behöva städa saker mer än en gång kommer alltid dra ned på jobbtiden.

Låt storstädningen ta sin tid

Mycket av städningen man gör är små saker man gör varje dag eller lite större veckostädning. Men när det sedan kommer till de riktigt stora städprojekten, som vårstädning, gäller det att inte skynda på i onödan och städa hela dagen flera dagar i sträck för exempelvis ett helt hus med mer än en våning. Låt det istället ta den tid det behöver. Att känna att man måste bli klar med allt på en gång leder oftast bara till stress och ett sämre slutresultat.