Stämningsbelysning ute och inne

Man kan nu mera se hur offentliga miljöer dekoreras med belysning i olika färger som antingen har ett fast sken eller som skiftar i färgbågens alla olika färger.

Dekorations belysning utomhus

 

Hemmen har börjat följa och stämningsbelysning för olika delar av rummen, fasaden och trädgården börjar bli vanligare. Man kan köpa armaturer med färgat ljus som kan ställas inomhus eller utomhus. Färgen kan ställas in till att lysa med ett bestämt sken eller ett ljus som skiftar beroende på inställning i färg eller intervall.

Om man har vita gardiner eller vitmålade väggytor så kan man snabbt ändra känsla på rummet genom att välja en varm eller kall färg. Varma färger är de färger som går i den röda färgskalan och kalla färger är färger som går i den blå färgskalan.

Även i en trädgård så kan man förstärka en känsla eller stämning genom att välja ett färgat sken. Istället för att belysa ett träd med vitt ljus så kan man till exempel välja ett grönt ljus på trädet för att skapa ett trolskt grönt lummigt ljus.

Vanligt vitt ljus på fasaden kan varieras och vitt ljus är inte allti vitt. Det vita ljuset kan ha ett kallt vitt sken eller ett gult varmt sken. Båda kan upplevas som vitt men båda ger olika uttryck och känsla. Viktigt är att ta hänsyn till den yta ljuset ska lysa upp. Bäst är det att tala med en fackman som säljer belysning innan man köper belysning.