Taklampa som fokuspunkt

Förr i tiden var kristallkronan ofta det vackraste och mest imponerande i ett rum, dess glansdagar är nu över men det betyder inte att den moderna taklampan inte kan ta dess plats som rummets fokuspunkt.

kristallkrona

Poul Henningsen kan utan större motsättningar anses vara världens främst lampdesigner. Han designade den välkända ”PH-lampan” som var ett försök att mjuka upp skenet från den elektriska glödlampan så att det mer skulle efterlikna de oljelampor han växte upp med. Lampan åstadkommer detta genom användningar av tre och ibland fler skärmar som reflekterar och färgar ljuset, en konstruktion han lyckades designa på ett sätt han var nöjd med först efter tio års experimenterande. Flera versioner av lampan skapades, allt från bordslampor till tandläkarlampor.

En annan känd lampa från samma skapare är PH Artichoke som ser ut som en kronärtskocka eller kotte.

Designlampor finns dock ännu närmare, svenska belysningsbolaget är en av de lokala alternativen. De har många olika modeller, bland annat den växande och förminskningsbara s-xxl som enkelt kan breddas från 46 cm till 186 cm och tändas med upp till 5 stycken glödlampor samtidigt. Ett annat extremt stilrent alternativ är lampan Egg 40 som precis som det låter, är designad som ett ägg. Den finns i två versioner, en golvversion och en takhängd pendelvariant.

Även om kristallkronan inte är lika inne så finns det vissa stilar där den passar perfekt, då talar jag främst om shabby chic. Om man ser en kristallkrona som man blir förälskad i på en loppis eller secondhand finns det ingen skam i att köpa den om man har ett rum där den passar.