Tänk på energiförbrukningen

Energiförbrukningen är något vi alla borde tänka mer på. Det är lätt hänt att man slösar pengar på ineffektiva system eller bara ha saker påslagna när de inte används eller ens kommer att användas någon gång under hela dagen. En titt på sin egen energiförbrukning kan därför vara ett smart drag.

Genomsnittssvenskens energiförbrukning ligger på omkring 25 000 kWh per år för de som bor i villa och cirka 12 000 kWh per år för de som bor i lägenhet. För båda är strax över hälften av detta uppvärmning och resten är jämnt fördelat mellan hushållsel och varmvatten.

Då uppvärmningen är den största delen av detta säger det ju sig själv att ett av de bästa saker man kan göra är att titta på olika uppvärmningsalternativ. Det finns dock flera faktorer som har en inverkan på vilket val som är mest logiskt för ens egen situation. Allt från boendeomständigheter till det rent ekonomiska.

Men man behöver inte stanna vid uppvärmningen. Tänker man bara ”många bäckar små” kan man fortfarande göra betydelsefulla förändringar på andra håll. Som tur är finns det en mängd information online idag som kan hjälpa en med energieffektivisering idag.

En sak många säker har hört flera gånger är att man bör välja vitvaror och andra saker som drivs av el med låg energiförbrukning. Alla har säkert sett energimärkningen som går från F till A+++. Att välja produkter högre upp på skalan kommer alltid att vara ett klokt val. Men samtidigt är det ju viktigt att välja de som faktiskt uppfyller kraven som ens hushåll kommer att ställa på dem.

Att minimera värmeförlust i hemmet är också en åtgärd många kan vilja titta närmare på. Fönster och dörrar kan stå för en hel del värmeförlust i det långa loppet som kan vara svårt att lägga märke till. Ett tips är att mäta temperaturen på flera olika håll i hemmet och se var det är svalare.