Vacker uppfart

Det första dina besökare ser när de närmar sig ditt hus är ofta din uppfart, det är där de parkerar bilen och där de får det första intrycket av ditt hem. Därför är det värt att lägga ner tid och arbete på just denna plats.

Det allra första man ska tänka på är hur mycket utrymme man har och om det är tillräckligt. Tänk att det ska gå att parkera två bilar, er bil och en besökare. Helst ska man kunna parkera bredvid varandra men om det tar för mycket av framsidan av gräsmattan kan man istället försöka göra den så lång som möjligt. Det bästa alternativet om man har en liten uppfart är om det är tillåtet eller går att parkera nere vid vägen.

Fundera ut vilken stil och vilka färger ni vill hålla er till. Antingen försöker man hitta toner som passar in med fasaden eller så skapar man kontraster, båda två fungerar utmärkt och kan skapa en helhet med huset.

Asfalterade uppfarter känns kanske enklast och stabilast men istället kräver det noggrant arbetet och risken är stor att man behöver göra om uppfarten om några år när den börja spricka. Det är inte heller speciellt fint att bara ha asfalt.

Istället kan man lägga stenar! Stenar finns i många varianter och det är enklare att fixa om det uppstår några sprickor. Om en sten går sönder kan man helt enkelt byta ut den. Du kan hitta massa inspiration hos Stonefactory.se.

Välj dock inte små eller tunna stenplattor. För att hålla vikten av en bil under en lång period behöver plattorna var tillräckligt tjocka och stora.

När väl uppfarten är klar kan man skapa en vacker omgivning runt omkring. För att skärma av gräsmattan kan man bygga upp en stenmur runt uppfarten. Eller så kan man skapa en vildvuxen rabatter som konstrast mot den ordnade stenplatsen.

Om du har en längre infart kan en allé bli ett effektfullt tillskott som avsevärt förhöjer intrycket av ditt hem. Men vilken sorts träd ska du välja? Det beror på flera faktorer:

  • Trädslag: Vanliga trädslag är tex oxel, avenbok och ask, men även barrträd..
  • Form. Vill du ha ett träd som är ovalt, hängande, paraply- pelar- eller ekformat?
  • Färg. Träd förekommer i ett flertal färger, t ex röda, gröna, mörkgröna, gulgröna och vitaktiga.
  • Omgivningen: Vilket träd passar bäst in i miljön?
  • Klimatzon: Bor du i södra Sverige har du ett större antal trädtyper att välja bland än om ditt hem är i de nordligaste delarna av landet. På orter med sträng vinterkyla kan urvalet ibland begränsa sig till en eller två arter.
  • Ska träden ha blommor eller frukter? Och när är det bäst om de blommar?
  • Kräver trädtypen mycket och dyr skötsel?
  • Hur stora får de bli?
  • Finns risken att vissa träd växer över eller skuggar byggnader, uteplatser eller andra ytor?
  • Vilken är leveranstiden?

Det finns alltså en hel del att ta ställning till, så ta dig den tid du behöver innan du gör ditt val av träd.