Vattenrening i hemmet

Har du kommunalt vatten så har du antagligen bra vatten. Har du egen brunn så kanske du inte riktigt vet om vattnet är bra eller inte. Vattnet i enskilda brunnar är i allmänhet bra men kan innehålla smak- och doftlösa föroreningar som arsenik och uran. Låter det skrämmande? Tycker du det ska du nog låta testa ditt vatten. Det är inte svårt att ta ett vattenprov.

Rent vatten

Det finns flera aktörer som tar emot vatten för analys och som dessutom gör en enklare analys av ditt vatten gratis. De hjälper även till med en ackrediterad analys av ditt brunnsvatten som ger en komplett bild av vad ditt vatten innehåller.

Hur gör man?

Det är inte svårt att ta ett vattenprov. Fyll en halvliters PET-flaska med vatten från din brunn, flaskan ska helst ha innehållit mineralvatten eller vara ny. Sänd flaskan för analys. Inom någon vecka får du svar från dem.

Vad visar analysen?

Gratisanalysen kan visa på ett antal olika föroreningar som järn, mangan och nitrat. Analysen visar även vattnets hårdhet, ett hårt vatten ger kalkavlagringar på diskbänken och i handfatet. Ett hårt vatten kan även vara aggressivt mot vattenledningar av koppar. Ett annat resultat kan vara att vattnet visar sig vara alkaliskt, vilket ökar risken för korrosionsangrepp på din vattenanläggning.

Dessa egenskaper i vattnet går att filtrera bort och det kan vara en god idé att göra det. Det finns filter som tar bort de flesta föroreningarna. Att installera vattenfilter kan spara pengar i framtiden och kan även ge bättre förutsättningar för din personliga hälsa då du konsumerar världens viktigaste livsmedel.